Alan adı, bir Web sitesinin İnternet'teki adı ve adresidir. Bu adres olmadan bir İnternet kullanıcısı Web sitesine sadece IP adresiyle ulaşabilir. Örneğin şu anda gezmekte olduğunuz sitenin alan adı ezmedya.com dur. Alan adları IP adresi denilen, bilgisayarların (sunucuların/serverların) birbirini tanımasını sağlayan numara sisteminin daha basitleştirilmiş ve akılda kalması için kelimelerle ifade edilmiş halidir.
Aslında alan adı satın aldığınız değil kiraladığınız bir hizmettir, bu yüzdendir ki en fazla on yıl olmak üzere alan adınızın süresini yenilemelisiniz, normal olarak en az bir yıl olarak kayıt edilen alan adları, On yıla kadar tescil edilebilir. Türkiye'nin ülke alan adı olan .tr uzantılı alan adları (.com.tr, .net.tr ve daha fazlası) BTK tarafından yönetilmekte ve tahsis edilmektedir, en fazla beş yıl olarak tahsis edilebilir.
Domain Neden Önemlidir?
Domain yani alan adınız; dijital dünyada nasıl aranacağınızı ya da nasıl bulunacağınızı doğrudan etkiler. Hakkınızdaki ilk izlenimi sunacağı için mutlaka zaman ayırarak, üstünde düşünülerek, özenle seçilmesi gerekir. Akılda kalıcı, göz alıcı, benzersiz hatta yaratıcı bir alan adı seçerek; tanınmanızı kolaylaştırabilirsiniz.
Domainler sizi ya da işinizi çok iyi derecede yansıtabilme fırsatı sunduğundan pazarlama stratejilerinde de çok işinize yarayabilir; ürünlerinize ve hizmetlerinize güven duyulmasını sağlayabilir. Ancak tam tersine domain için doğru bir seçim yapamazsanız marka bilinirliği açısından zorlanabilirsiniz de.
Domain ve web hosting farkı nedir?
Bunu bir örnek ile anlatalım domaini eviniz olarak düşünün, hostingi ise evinizi üzerine kurmuş olduğunuz arsanız gibi düşünebilirsiniz. Arsanız ne kadar gelişmiş, büyük ise üzerine o kadar yeni ev kurabilirsiniz. Hosting konusunda da bahsettiğimiz gibi web sitelerinizi yayınlamanız için sizlere alan adı ve hosting gereklidir. Ziyaretçilerinizi sayfanıza yönlendirmeniz için bir alan adına ihtiyacınız vardır ve sitenizdeki verileri tutacağınız bir sunucuya yani hostinge ihtiyac duyarsınız.
Daha teknik olarak açıklarsak: web sitenizi internette barındırabilmeniz için sunucu denen internete sürekli bağlı makinelere ihtiyacınız vardır. Hosting de bu sunuculardan aldığınız hizmete denir.
Farklı Domain Türleri
Tüm domain adları aynı formülü takip etmez. Örneğin .com domainleri bütün internet sitelerinin %46.5’ini oluştursa da, .org ve .net gibi alan adları için geriye hala oldukça büyük bir alan kalır. Genel olarak en yaygın domain türleri aşağıdadır:
ccTLD: County Code Top Level Domains (İnternet Ülke Alan Kodu)
ccTLD uluslararası ülke kodlarını içerir ve sadece iki harften oluşur, örneğin .us uzantısı United States yani Birleşik Devletler için kullanılır. Türkiye için ise bu uzantı .tr uzantısıdır. Belirli bölgelere özel siteler oluşturan şirketler tarafından sıklıkla kullanılırlar ve ziyaretçilerin doğru adrese ulaştıklarını hissetmelerini sağlarlar.
gTLD: Generic Top Level Domain (Genel Üst Seviye Alan Adı)
Bir gTLD özünde ülke koduna ihtiyaç duymayan bir TLD’dir. Çoğu gTLD özel bir kullanım için tasarlanmıştır, örneğin .edu uzantısı eğitim kurumları tarafından kullanılır. Bununla birlikte, bir gTLD kaydı oluşturmak için herhangi bir kriteri yerine getirmeniz gerekmez, bu yüzden .com uzantısı sadece ticari amaçlarla kullanılmamaktadır.
gTLD’lere diğer örnekler .mil (military – ordu), .gov (goverment – devlet), .org (kar amacı gütmeyen kurumlar) ve ilk olarak internet hizmet sağlayıcıları tarafından kullanılması üzere tasarlanan .net uzantıları gösterilebilir.