İnternet siteleri de tıpkı gerçek hayattaki siteler gibi bir arazi üzerine kurulurlar. Bir internet sitesini yayınlamak için gerekli olan sanal araziye “hosting” adı verilir. İngilizce bir terim olan hosting, dilimize “web barındırma alanı” ya da “barındırma alanı” olarak çevrilebilir. Belirli platformların sunduğu hizmetlere ve sizin aldığınız hizmete göre değişir. Standart Hosting; web sayfanıza ait tüm dosyaların, yılın 365 günü bir bilgisayarda saklanması ve erişime açık tutulması hizmetidir. Bu bilgisayarlara ise “server” veya “web sunucusu” adı verilir.
Web sunucuları, evinizde ya da ofisinizde bulunan bilgisayarlardan donanımsal olarak daha özellikli makinalardır. Serverlar; “datacenter” veya “veri merkezi” olarak adlandırılan yerlerde barındırılırlar. Veri merkezleri; çok yüksek hızlı internet bağlantısına sahiptir, doğal afetlere karşı korunaklıdır. Bu sebeple, siteleriniz her koşulda ziyaretçilerinin erişimine açık olur.
Hosting Ne İşe Yarar?
Web sitenizin yapısını oluşturan; resimler, yazılı içerikler, fonksiyon dosyaları, videolar vb. sitenin yayınlanması için gerekli olan her şey hosting hesabınızda saklanır. Ziyaretçiler web tarayıcısına sitenizin adresini yazdığında, sitenize ait dosyaların barındırıldığı sunucuya yönlendirilir. Bir hosting hesabına sahip olmadan, sitenizi web üzerinde yayınlamanız mümkün değildir ve ek olarak bir alan adınız olmalıdır ki ziyaretçilerinizi yönlendirebileceğiniz bir internet sayfanız olmalıdır.
Hosting Hizmetleri Çeşitleri
Hosting hizmeti satın aldıktan sonra birden çok alan adınız için bu hosting’i kullanabilirsiniz. Hosting seçenekleri; Sınırsız hosting, Mail Hosting, WordPress hosting, Reseller hosting, Kurumsal hosting olmak üzere farklılık gösterebilir. Paylaşımlı Hosting, birden çok kullanıcı ile aynı hizmeti kullandığınız anlamına gelir.
1. WordPress Hosting
Web sitenizi WordPress’te oluşturursanız WordPress Hosting kullanmanız zorunludur. Bu hosting hizmeti WordPress ile %100 uyumlu şekilde çalışır ve yine WordPress’e özel optimizasyon ayarlarına sahiptir. Kurulumunu neredeyse birkaç dakikada gerçekleştirebilirsiniz ve hiçbir sorunla karşılaşmazsınız. Bu barındırma hizmetinde depolama alanı için SSD kullanılır, bu da ziyaretçilerin içeriklere erişimini daha hızlı hâle getirir.
2. Kurumsal Hosting
Kurumsal firmaların web siteleri daha yüksek kapasitedeki web sunucularına ihtiyaç duyar. Yüksek e-posta kotası ve daha yüksek SSD disk gibi gereksinimler kurumsal hosting hizmeti tarafından rahatlıkla karşılanır. Kurumsal hosting ayrıca gelişmiş güvenlik tanımlamaları da sunar. Kurumsal hosting’in Linux ya da Windows hosting hizmetinden tek farkı e-posta gönderiminde farklı teknolojiler kullanmasıdır.
3. E-Posta Hosting
E-posta hosting sadece e-posta gönderimleri için kullanılan bir hosting çeşididir. İşletmenizin sahip olduğu mail adreslerinin en iyi şekilde çalışmasına yardım eden bu barındırma hizmeti toplu e-posta gönderimlerinde kullanılamaz, sadece e-posta yazışmalarında kullanılır. Sunucunun tüm özellikleri şirketinizin bünyesinde yer alan yoğun e-posta trafiğini en iyi şekilde optimize etmek için düzenlenip uygulanır.
4. Cloud Hosting (Bulut Sunucu)
Bulut sunucu size özel olarak ayrılmış donanımsal kaynakların sanal sunucu hizmetine verilen isimdir. Bir büyük fiziksel sunucu onlarca bulut sunucuya bölünebilir. Yüksek kaynak ihtiyaçlarınız varsa bulut sunucu kullanmanız önerilir. Bu hosting çeşidi web sitenizi hızlandırır. Bulut sunucu kullanırken sistem kaynaklarıyla ilgili bir değişiklik yapmak isterseniz fiziksel sunucunuzu değiştirmenize gerek yoktur.
5. Sınırsız Hosting
Limitsiz hosting olarak da isimlendirilen sınırsız hosting sunucunun tamamının kullanıcıya ait olduğu barındırma hizmeti çeşididir. Sınırsız hosting paketine sahip olan kullanıcılar sunucuda bir web sitesine yer verebileceği gibi bazı sanallaştırma yöntemlerini kullanarak birden fazla web sitesine de yer verebilir. Sınırsız hosting size diğer hosting türlerine göre daha yüksek kullanım kapasitesi sunar.
6. Paylaşımlı Hosting
Bir sunucu üzerinde birden çok web sitesinin barındırılması amacıyla kullanılır fakat bir hesapta sadece bir web sitesi yer alabilir. CPU ve RAM gibi kaynaklar sunucuda bulunan web siteleri tarafından ortak şekilde kullanılır. Bu nedenle paylaşımlı hosting tercih ederseniz diğer web sitelerinin aşırı kaynak tüketimi gerçekleştirmesinin web sitenizi yavaşlatabileceğini unutmamanız gerekir.